Hvalerdrakta

Mann

Hodeplagg er det frivillig om en vil bruke til mannsdrakta, for i vår tid er det ikke så vanlig å gå med hatt eller lue slik som tidligere. Men i forbindelse med bunader og drakter, er det anbefalt å sette «prikken over i-en» med et tilhørende hodeplagg.

På gamle bilder fra Hvaler rundt 1900, hadde mennene ulike type luer og hatter – også til dress. Det var skjermlue (kasjett­lue/blankskjoldlue), vidbremmet hatt med ulik type pull, sikspenslue (sixpencelue), stråhatt med flat pull, panamahatt eller bowlerhatt!

Til Hvalers mannsdrakt tilbyr vi svart skyggelue/kasjettlue som vel forbindes mest med sjøliv. Den får vi fra en luefabrikk på Vestlandet. Men vi tilbyr også svart bunadshatt med brem og rund eller flat pull. De leveres av en produsent her til lands som lager hattene som brukes til mange av bunadene/draktene rundt omkring i landet.

I boka «Sten» (Elva Forlag 2005) skriver Ulf Hjardar: «Sigv. Pettersen fra Kirkeøy forteller til Demokraten i 1959 om på­kledningen blant folk på by`n i Fredrikstad fra den første tiden etter forrige århundreskifte. Sjøfolka, sier han, gikk for eksempel i sjøjakker og bukser med engelske stikklommer, uten slips og snipp, men med silketørkle i kryss over brystet – og med skjermluer med blank skjerm og rem, som bare buntmaker Jølstad solgte, på hodet. Stenhoggerne derimot kom i vide hatter og enkeltspente dresser.»

Kilder til bildene, fra venstre: Bildeutsnitt skannet fra boka Sten av Ulf Hjardar, eier Anne-Marie Liljebjelke. Skannet fra Hvaler Bygdebok 2 av

Gudrun Høibo (bildet deretter er et forstørret utsnitt). Skannet fra Øyene Hvaler nr 3-4 1987 av Ulf Hjardar.

 

Bildet viser stenhoggere – ungsosialister – i finklærne, på Spjærøy 1910. Der var det mange ulike lue- og hattetyper, selv bowlerhatt ble brukt!
Dresser, skjorter og halspynt varierte også! Bildeutsnittet ble med tillatelse, skannet fra boka Sten av Ulf Hjardar.

Webdesign, datateknisk utforming, tekst og foto (der ikke annet er nevnt): Ingun og Håkon Chr. Oppdatert mars 2020 ©