Hvalerdrakta

Kvinne

Symbolske uttrykk går igjen i Hvaler­drakta både i broderier og tilhørende sølv. Nede langs stakke­kanten er det blomstergrupper som er ment å symbolisere Hvaler­øyene som stiger opp av havet. Og havet er symbolisert ved stiliserte bølger som slår inn mot øyene. Deler av bølgene kan også gi assosiasjoner til fiskegarn, hale­finner og sjøfugl. Mellom øyene sees stiliserte sild – «havets sølv».

Hvalers flora består av mange sjeldne planter, men vi valgte å ta med blomster som er blant de mest kjente og kjære her på øyene. I den ene blomstergruppa finnes stennyperoser, slåpegrener i blomstring og gylne strå. Og i midten troner den sjeldne strand­malurten – som er Hvalers kommune­blomst.
I den andre blomste­rgruppa sees strandstjerner, strandnelliker, bjørnebær­blomster, røsslyng og blodstorkenebb («makrellblomst»), i tillegg noen svermende hvite sitronsommerfugler, hunkjønn av arten...

Livet og stakken (livkjolen) har et ganske glatt og behagelig stoff  som faller godt. Det er i 100 % ull fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS. Fra 2015 ble de vår nye produsent etter at de overtok produksjonen av bunadsstoffer fra Mandal Veveri AS, deriblant vårt ull­stoff. Fargen er valgfri blå eller svart. Blåfargen spesial­farges for Hvalerdrakta.
Farge­­gjengivelsen, spesielt på den blå drakta, er ikke alltid korrekt på bildene! Det er en pen, nøytral blå­farge som bør sees! Livet fôres med lin, og lukninger er med hekter og trykknapper. Snittet er figurvennlig med god ringning rundt hals og under armer. Ved montering i Hvalerdraktstua, syes drakta etter kundens mål. Stakken bør gå til litt over ankelen. Det er reguleringsmuligheter i livstykket foran, og ellers er det godt sømmonn i sidene og i livet. Stakken har ekstra god vidde og har dype folder i livet. På tross av det, ruver det ikke i livet.

Brodergarnet er hovedsakelig i 100 % ull som er spesialfarget for Hvalerdrakta. Broderiene broderes for hånd med stingtyper som plattsøm (utfyllingssøm), kontursting, kjedesting og knutesting. Broderirapporten med to typer buketter, gjentas fem ganger hver rundt kanten på stakken. Bølger og sild er brodert med tre grå­nyanser i bomulssgarnet cotton floche.

Skjorta er hvit i 100 % bomull. På halslinning og mansjetter er det brodert hvitt bølgemotiv med kontursting i bomullsgarnet cotton floche.

Veska har samme stoff og farge som drakta, mens fôret er i blått bomulls­stoff. Veskelåsen i ekte sølv syes på. Det broderte motivet er valgfritt med enten sild og bølger eller bare sild.

Sølvet er spesiallaget for Hvalerdrakta etter egen design og kan studeres nærmere på siden om Hvalerdraktsølvet, se toppmenyen.

Alt er designbeskyttet hos Patentstyret.


Litt om produksjonen
Hvalerdrakta med tilhørende sølv og annet tilbehør, kan kun fås kjøpt hos oss i Hvalerdraktstua AS på Huser, Asmaløy.

Ønsker du den fiks ferdig, blir den brodert lokalt og sydd (montert) etter dine mål av en av våre dyktige syersker i Hvalerdraktstua; Bjørg Chevalier eller Kirsten Heie Lier. Beregn ca. 1 års leveringstid, da ventelista vanligvis er lang.

Hvis du ønsker å brodere drakta selv, selges det broderipakke. Vi anbefaler da å gjøre avtale om personlig veiledning før oppstart (antall ganger etter behov). HUSK å bestille broderipakka i så god tid at det også blir tid nok til å få montert den! Gjør gjerne en avtale om montering med det samme, så kan vi beregne tid til det i vår planlegging :-)

Capen selges nå kun ferdig sydd hos oss, enten med eller uten brodering langs kanten.

Hvalerdrakta for kvinner ble satt i produksjon i 1999 etter mange års utviklings­arbeid. Dette kan du lese mer om på siden om Utviklingsarbeidet, event. bruk toppmenyen.

Dans på bryggekanten (for fotografen). Stakken har god vidde og god ermringning som gir bra bevegelse!

Lanseringsdagen 17. mai 1999
Ragnhild Ramberg, Rigmor Frantzen og Ingun Hovden Christensen ble invitert til å gå foran i barnetoget sammen med alle de andre stolte damene som hadde brodert sin egen drakt i løpet av vinterens broderi­kurs hos oss i Hvalerdraktstua.

Webdesign, datateknisk utforming, tekst og foto (der ikke annet er nevnt): Ingun og Håkon Chr. Oppdatert mars 2020 ©