Hvalerdrakta

Kvinne

Her sjekkes fargeprøvene til brodergarnet før sending til innfarging. 
Fra v: Ingun, Rigmor og Ragnhild

Foto av forsiden på avstemningsbrosjyra på åtte sider, fra 1998.

Vi tre som hadde ansvaret for å få utviklet Hvalerdrakta for kvinner, og som etter en del år dannet Hvalerdraktstua AS (1997), var Ragnhild Ramberg, Rigmor Frantzen og Ingun Hovden Christensen.

Vårt ønske var å lage en egen kvinne­drakt for Hvaler som kunne bli en felles, synlig identitet for de som ville vise sin tilhørighet til Hvalerøyene.

Etter forespørsler i lokalmiljøet, hos Hvaler Bygdesamling (nå Hvaler Kulturvernforening), Halden Minders Museum, Bunad- og Folkedrakt­rådet og Norsk Folkemuseum, så viste det seg at det ikke fantes noe lokalt draktmateriale å ta utgangspunkt i. Dermed ba vi om innspill fra Hvalers befolkning.
Et gjennomgående ønske var en brodert drakt med Hvalers flora og noe maritimt som dekor. Den
skulle være enkel, men staselig og ikke skille seg for mye ut fra andre broderte drakter eller bunader. Med utgangspunkt i dette og ellers egne idéer, ble fire ulike modeller i dukkestørrelse designet, brodert og sydd.

Etter en lang, demokratisk arbeidsprosess i gruppa, kunne vi etter flere år, stille ut modellene i 1998 på både østre Hvaler og vestre Hvaler. En fargebrosjyre med stemmeseddel ble sendt ut til hver husstand i kommunen med oppfordring til alle over 13 år om å stemme med sitt navn, på den modellen de likte best.
På Hvaler lensmannskontor ble de forseglede stemmeurnene åpnet. Det var overveldende stor opp­slutning!  Av en lokalbefolkning den gangen, på ca. 3000 innbyggere (med stort og smått), ble hele 1039 stemmer avgitt. 827 av disse var på vinnermodellen!

Syerske Anne Caroline Toftland som deltok i monteringsarbeidet på dukkemodellene i siste del av utviklingsfasen, bidro også med snitt­mønster og sømtekniske løsninger til den endelige Hvaler­drakta for kvinner.

Lanseringen av den endelige Hvalerdrakta var 17. mai 1999. Vi ble invitert til å gå foran i barnetoget sammen med alle de andre stolte damene som hadde brodert sin egen drakt i løpet av vinterens broderi­kurs hos oss i Hvalerdraktstua. Det var en flott opplevelse! De fleste av disse draktene ble montert av de flinke og flittige syerskene Anne Caroline, Elin, Lene og Reidun som hadde en svært så hektisk vår­sesong!

I det videre utviklingsarbeidet var syerske Lene Mecan med i ut­arbeidelsen av mønsteret og det søm­tekniske til capen for kvinner og ellers jentedrakta, i samarbeid med Ingun.

Utviklingsarbeidet – litt om hvordan Hvalerdrakta for kvinner ble til

Endelig ble de fire små draktmodellene ferdige, våren 1998

Anne Caroline – her i arbeid med snitt­mønsteret

Utenfor Hvaler lensmannskontor før opptelling av stemmesedlene, med de fire draktmodellene og sølvet (som her er dandert på rekved), foto Grete Eilertsen.
Fra v: Rigmor, Ragnhild og Ingun

Tre glade og fornøyde damer på lanserings­dagen, 17. mai 1999, her på Rove, Kirkøy.

Fra v: Ingun, Rigmor og Ragnhild

Travle syersker, våren 1999!
Fra v: Anne Caroline, Reidun og Elin

Lene – her i arbeid med å tilpasse et livstykke

Webdesign, datateknisk utforming, tekst og foto (der ikke annet er nevnt): Ingun og Håkon Chr. Oppdatert mars 2020 ©