Hvalerdrakta

Kvinne

Dans på bryggekanten (for fotografen), fra v.: Elisabeth og Julie.
Stakken har god vidde, og livet har god erm­ringning som gir bra bevegelse!
(Stakkene ser lengre ut på bildet enn de egentlig er – eller bør være.)

Lanseringsdagen 17. mai 1999

Fra v.: Ragnhild Ramberg, Rigmor Frantzen og Ingun Hovden Christensen ble invitert til å gå foran i barnetoget sammen med alle de andre stolte damene som hadde brodert sin egen  – eller datterens drakt i løpet av vinterens broderi­kurs i Hvalerdraktstua.

Symbolske uttrykk går igjen i Hvaler­drakta både i broderier og tilhørende sølv. Nede langs stakke­kanten er det blomstergrupper som er ment å symbolisere Hvaler­øyene som stiger opp av havet. Og havet er symbolisert ved stiliserte bølger som slår inn mot øyene. Deler av bølgene kan også gi assosiasjoner til fiskegarn, hale­finner og sjøfugl. Mellom øyene sees stiliserte sild – «havets sølv».

Hvalers flora består av mange sjeldne planter, men vi valgte å ta med blomst­er som er blant de mest kjente og kjære her på øyene. I den ene blomster­gruppa finnes sten­nyperoser, slåpe­grener i blomstring og gylne strå. Og i midten troner den sjeldne strand­malurten som er Hvalers kommune­blomst.
I den andre blomste­rgruppa sees strand­stjerner, strandnelliker, bjørne­bær­blomster, røsslyng og blodstorke­nebb («makrell­blomst»), i tillegg noen svermende hvite sitron­sommer­fugler, hunkjønn av arten...

Livet og stakken (livkjolen) har et ganske glatt og behagelig stoff som faller godt. Det er 100 % ull fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS. Fargen er valgfri blå eller svart. Den blå er en pen, nøytral blåfarge som blir spesial­farget for Hvalerdrakta.
Livet fôres med baskerlin, og lukning­er har hekter og trykknapper. Snittet er figurvennlig med god ringning rundt hals og under armer. Ved montering syes drakta etter kundens mål. Stakken bør ikke være altfor lang, gjerne rundt ankelen. Det legges inn godt sømmonn i sidene og i livet, og i tillegg kan det være muligheter for litt regulering av livstykket. Stakken har ekstra god vidde og har dype folder i livet. På tross av det, ruver det ikke i livet.

Brodergarnet er hovedsakelig i 100 % ull som er spesialfarget for Hvalerdrakta. Broderiene broderes for hånd med stingtyper som plattsøm (utfyllingssøm), kontursting, kjedesting og knutesting. Broderirapporten med to typer buketter, gjentas fem ganger hver rundt kanten på stakken. Bølger og sild er brodert med tre grå­nyanser i glatt bomullsgarn.

Skjorta er hvit i 100 % bomull. På halslinning og mansjetter er det brodert hvitt bølgemotiv med kontursting i glatt bomullsgarn.

Veska har samme stoff og farge som drakta, mens fôret er i blått bomulls­stoff. Veskelåsen i ekte sølv syes på. Det broderte motivet er valgfritt med enten sild og bølger eller bare sild.

Sølvet er spesiallaget for Hvaler­drakta etter egen design og kan studeres nærmere på siden Sølv kvinne.

Alt er designbeskyttet hos Patentstyret.

 

Litt om produksjonen

Det er kun Hvalerdraktstua AS som har rettigheter til produksjon og salg av Hvalerdrakta med tilhørende sølv og annet tilbehør. (Det samme gjelder mannsdrakta og jentedrakta).

Ønsker du drakta fiks ferdig, blir den brodert lokalt og sydd (montert) etter dine mål av en av våre erfarne syere. Ang. leveringstid kan det variere litt, men i utgangspunktet er det best å bestille minst 1 år i forveien – i alle fall dersom det er til en konfirmant.

Ønsker du å brodere drakta selv, fordi du har lyst og har litt erfaring, får du kjøpt broder­pakke. HUSK å bestille den i så god tid at det også blir tid nok til å få montert drakta! Gjør gjerne en avtale om montering med det samme, så kan vi beregne tid til det i vår plan­legging.

Capen kan være med eller uten broderi langs kanten. Den kan kjøpes ferdig eller som broderpakke dersom man vil brodere selv. Se mer på siden Tilbehør.

Hvalerdrakta for kvinner ble satt i produksjon i 1999 etter mange års utviklings­arbeid. Dette kan du lese mer om på siden Utviklingsarbeidet.

Webdesign, datateknisk utforming, tekst og foto (der ikke annet er nevnt): Ingun og Håkon Christensen. Oppdatert 2022 ©