Hvalerdrakta

Mann

 

Her ligger stoffrullene klare til bruk. Oppå ligger de fargeprøvene som ble sendt inn for å få farget silkegarnet i de rette fargene. Ingun tok utgangspunkt i fargene på broderiene til kvinnedrakta: Sølvgrå som sild og bølger, lilla som farge­tonene i blomster­bukettene og blå som den blå kvinnedrakta. Basisfargen til alle tre vestestoffene, er svart som passer til selve mannsdrakta og til den svarte kvinnedrakta.

Vestestoffet er sammen med sølvet, det som kjenne­tegner mest Hvalers mannsdrakt. Mønsteret er en bølgende sildestim. Det har sitt formelement
fra sildeparene på kvinnedrakta (se bildet nede til venstre) og skal symboli­sere rikdommen i havet. Sildefisket var på sitt beste ca. 1850–1900 og ga et oppsving på Hvaler!

Sildemønsteret kan også i vår tid være symbol på de store natur­ressursene som finnes i havet. Ytre Hvaler Nasjonalpark som ble innviet i 2009, er den første marine nasjonalpark i Norge med et av verdens største innaskjærs korallrev. Så det er ingen tvil om at Hvaler har en unik natur både på land og under hav­flaten.

Krivi Vev AS på Nordmøre, var velvillig og bidro til at det ble mulig å real­isere veste­stoffet som Ingun hadde designet. (Se siden Takk og kilder.)
Det var naturlig å velge 100 % silke for å få litt glans i stoffet. Silkestoffet er jaquardvevd og er dermed like fint på begge sider. Fargene er motsatte på de to sidene, f.eks. svarte sild på grå bakgrunn eller grå sild på svart bak­grunn. Med tre hovedfarger blir det da hele seks valgmuligheter til vesten.

Designbeskyttet hos Patentstyret.

Kvinnedraktas broderier har fargetoner som tas opp i veste­stoffet. På bildet til h. sees litt av liv­stykket på kvinne­drakta med stiliserte sild som går igjen på veste­stoffet.

Her er alle de seks mulige vestene med ett av de mulige silke­tørklene, her i ensfarget svart. Klikk på bildet for å gå tilbake til visningen av vester og silketørkler.

Webdesign, datateknisk utforming, tekst og foto (der ikke annet er nevnt): Ingun og Håkon Christensen. Oppdatert 2022 ©