Hvalerdrakta

Mann

 

Bruk av båtmotivet i kommunevåpenet til Hvaler­­drakt­sølvet, ble godkjent av Hvaler for­mannskap i 1994.

Hvalerdraktsølvet selges kun til Hvalerdrakta.

Eneste utsalgssted: Hvalerdraktstua AS, på Asmaløy.

Idé og design: Ingun Hovden Christensen (IngunHC).

Utforming og støp: Edelmetallstøperiet AS i Fredrikstad.

Designbeskyttet hos Patentstyret.

Halsnål

Mansjettknapper

Jakkeknapp og vesteknapp i to ulike str.

«Vindlenke»

Sølvring

Beltespenne

Vestespenne

Skospenner

Hvalerdraktsølv, mann

Det obligatoriske sølvet som følger med når du kjøper mannsdrakta, består  av hals­nål, mansjettknapper og sølvknapper til jakke og vest. Alt er i 925 S.

Halsnål og mansjettknapper har fått form som en dekorativ variant av båt­nagler – slik som låseknappen til kvinnedraktas veskelås.

At smykkene fikk sekskantform, skyldes i utgangs­punktet gamle tradisjoner innen bunadsølv der det ofte er seks formelementer i bolesøljer / brystnåler til kvinne­drakter / bunader. Brystnåla til Hvalers kvinne­drakt har derfor også seks båter i ring.
Den sekskantede ytre formen skal også kunne gi assosiasjoner til ytre form på en mutter og / eller en bolt. Det kan symbolisere de motoriserte far­tøyene som kom i forkant av 1900, enten de gikk på de store verdenshav eller i smulere farvann – som f.eks. passasjerfergene D/S Hvaler og D/S Vesterø. De gikk mellom øyene og Fredrikstad.

Sølvknappene til vesten og jakka har båten i kommune­våpenet preget inn – som mansjett­knappene til kvinnedrakta. Båten er en stilisert utgave av Hvalerskøyta, utformet av Hallvard Trætteberg i 1983. Se mer ved å klikke på bildet nede til venstre

.

Valgfritt sølv

«Vindlenke» kan, for de som ønsker det, festes på hver side av åpningen i jakka for å holde den sammen når det blåser mye. Lenka kan opp­bevares f.eks. i den ene vestelomma – klar til «forankring»! Se bildet til venstre.

Sølvring er nå et supple­ment til Hvalerdraktsølvet, der ringen til mann er større enn til kvinne. Den er regulerbar under, se bildet. Formen på ringen tar opp igjen buene på skospenner, beltespenne og vestespenne, som igjen er inspirert av buene på veskelåsen til kvinnedrakta. Kan has på valgfri finger, men mest vanlig på ringfinger.

Beltespenne til svart lærbelte for de som ønsker det under vesten (event. isteden­for bukseseler). Spenna tar opp formen på veskelåsen til kvinne­drakta og sko­spennene til kvinnedrakta og mannsdrakta.

Vestespenne har tilnærmet lik form som beltespenna. Den er til å stramme opp eller slakke spenselet bak på vesteryggen slik at den blir litt regulerbar i vidden. Enkel, blank stålspenne kan brukes isteden.

Skospenner for de som vil ha bunadssko. Tinnspennene som er på ved kjøp av skoene, kan byttes ut med sølvspenner. Hvis man ønsker det, kan det isteden brukes enkle, svarte vanlige snøresko.

Webdesign, datateknisk utforming, tekst og foto (der ikke annet er nevnt): Ingun og Håkon Christensen. Oppdatert 2022 ©