Hvalerdrakta

Mann

 

Skotøy til mannsdrakta kan være svarte, glatte snøre­sko eller skoletter slik bilde­utsnittene fra de gamle bildene til venstre viser. Det brukes mye i vår tid også og er å få kjøpt hos ulike sko­forret­ninger eller via nettbutikker. (Se eks. nedenfor.)

 

 

 

Men siden dette er en drakt som vil bli brukt mye i bunadsammenheng, så selger vi bunadsko med lærsåle fra Klaveness, noe de fleste foretrekker. Tinn­spennene som følger med skoene, kan vi bytte ut med våre skospenner i ekte sølv. Som tradisjonen er, så brukes de samme sko­spennene på bunadsko for menn som for kvinner.


Litt historikk: I vårt nærområde var Halden bl.a. kjent som «skobyen». Mot slutten av 1950-åra begynte produksjonen å avta, men likevel var det minst 14 skofabrikker igjen i Halden! Disse bedriftene sto for 20 % av all skoproduksjon i Norge. Så ble det slutt på 1970-tallet.
I vår tid er det bare et par norske skoprodusenter igjen, men selve produksjon har de lagt til utlandet, bortsett fra Aurlandssko.

Bildeutsnittene til venstre er med tillatelse, hentet fra Kyst­museet Hvalers bildearkiv og Anne Marie Liljebjelkes private bilder gjengitt i boka Sten av Ulf Hjardar.

Webdesign, datateknisk utforming, tekst og foto (der ikke annet er nevnt): Ingun og Håkon Christensen. Oppdatert 2022 ©